Skip to main content

A hazai transzferárazással kapcsolatos kötelezettségekben 2023-ban több jelentős változás történt, melyek közül talán az egyik legfontosabb, hogy már a 2022. adóévre vonatkozó társasági adóbevallásban új adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adózókat a transzferár-nyilvántartásuk kapcsán, és már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Ezen jelentős változáshoz kapcsolódóan azonban további módosítások is történtek. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy milyen változások történtek a 2022. évi transzferárazás tekintetében, és milyen további szigorítások léptek hatályba a 2023-as adóévtől kezdődően. Korábban a transzferárazás alapjait már bemutattuk, érdemes a kapcsolódó írásunkat is megtekinteni a változások áttanulmányozása előtt.

2022-es adóévet érintő változások:

1. Új adatszolgáltatási kötelezettség

A 32/2017. NGM Rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításának leginkább érzékeny része az adatszolgáltatási kötelezettség a kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított tranzakciókról, amelyet az adózóknak már a 2022. december 31-e után beadott társaságiadó-bevallásukban is teljesíteniük kell.

Az adatszolgáltatás a következő területekre terjed ki:

 

    • ügylettípus megnevezése
    • TEÁOR-kód
    • tranzakcióban részt vevő kapcsolt vállalatok neve, adószáma
    • tranzakció forintban meghatározott nettó értéke
    • amennyiben volt, a társaságiadóalap-módosításának összege
    • szokásos piaci ár megállapításának módszere
    • árazás megnevezése
    • alkalmazott számviteli szabályok felsorolása
    • jövedelmezőségi mutató szokásos piaci értéke
    • árazás értéke

 

Nem új keletű, hogy a Rendelet által előírt transzferár-nyilvántartást a társaságiadó-bevallás benyújtásának az időpontjáig kell elkészíteniük az adózóknak. A változás jelentősége abban áll, hogy ezt az adóhatóság ezzel az adatszolgáltatási kötelezettséggel már ellenőrizni is tudja, hiszen az új transzferár adatszolgáltatási kötelezettség legfontosabb adatforrása az ügyletenkénti lokális transzferár nyilvántartás, és az ahhoz kapcsolódó összehasonlító/benchmark elemzés. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges információk megadásához immáron elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljon a transzferár-nyilvántartás a társasági adóbevallás benyújtásáig.

Az adatszolgáltatás adóéve:

Az adatszolgáltatást első alkalommal a 2022. december 31-ét követően benyújtott társasági adóbevallásban kell teljesíteni. Lényeges azonban, hogy a 2022-es pénzügyi évre vonatkozóan (2022. december 31-ig) a független harmadik féltől származó költségek változatlan összegű és értékű tovább számlázása még nem tartozik ezen adatszolgáltatási kötelezettség hatálya alá.

Korlátozott adatszolgáltatás:

Részleges adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adózók azon kapcsolt ügyleteit, amelyek magánszeméllyel nem egyéni vállalkozóként kötött szerződésekhez kapcsolódnak, az ingyenes pénzeszközátadás és -átvétel ügyleteket, valamint a független féltől származó költségek haszon nélküli továbbterheléseit.

Az adatszolgáltatás alól mentesülő ügyletek:

Mentesülnek ugyanakkor az adatszolgáltatási kötelezettség alól az (összevontan) 100 millió forintot el nem érő ügyletek, tőzsdei ügyletek és hatósági áras ügyletek.

Teljeskörű adatszolgáltatás

Teljeskörű adatszolgáltatási kötelezettség a fenti két kategóriába nem tartozó tranzakciók tekintetében áll fenn.

Kiemelendő azonban, hogy az APA (advance pricing agreement) határozat tárgyát képező ügyletről szintén teljeskörűen kell adatot szolgáltatni annak ellenére, hogy az ilyen ügylet mentesül a transzferár-nyilvántartási kötelezettség alól.

2. Transzferár kiigazítás a medián értékre

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a felek által alkalmazott ellenérték kívül esik a szokásos piaci ártartományon. Az eddigi szabályozás alapján a korrekciót korábban elegendő volt a piaci tartomány szélső értékéig elvégezni. A szigorítás abban áll, hogy 2022-től kezdve, amennyiben a csoporton belüli ügyletekben alkalmazott árazás vagy az adózó/vizsgált fél által elért nyereség a szokásos piaci tartományon kívül helyezkedik el, úgy a társasági adóalapot már nem a legközelebb eső még szokásos piaci érték, hanem a szokásos piaci tartomány középső (medián) értékének figyelembevételével kell kiigazítani. Az adózó ez alól akkor mentesülhet, ha megfelelő indokokkal alátámasztja, hogy egy másik, a mediántól eltérő érték feleltethető meg leginkább a szokásos piaci ár elvének.

3. Duplájára nőtt a transzferár dokumentációs értékhatár

 

A transzferár-nyilvántartási kötelezettség alól mentes tranzakciók értékhatára 100 millió forintra növekedett, így csak a 100 millió forint összegű teljesítést meghaladó ügyletekre kell transzferár-nyilvántartást készíteni, első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévre vonatkozóan (korábban 50 millió Ft volt az értékhatár).

 

Ez alapján nem terheli sem a transzferár-nyilvántartás, sem a transzferár-adatszolgáltatás kötelezettsége az éves szinten 100 millió forintos összeghatár alatti ügyleteket.

 

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy az értékhatár vizsgálatakor nem a számlázott értéket, hanem a piaci árat kell figyelembe venni, a kettő pedig eltérhet egymástól. A szokásos piaci ár miatti adóalap korrekciós kötelezettség pedig a 100 millió forint alatti ügyletekre is vonatkozik, függetlenül attól, hogy készült-e rájuk transzferár-nyilvántartás.

4. Emelkedő mértékű mulasztási bírság

 

A jogalkotó megnövelte a kiszabható adóbírságok mértékét, így a korábbi 2 millió forint helyett ügyletenként már akár 5 millió forinttal is sújthatja azokat, akik elmulasztják teljesíteni a jogszabályi kötelezettségeiket. Ismételt jogsértés esetén pedig a korábbi 4 millió forint helyett már 10 millió forintos bírságra is lehet számítani ügyletenként.

 

Cikksorozatunk következő részében a transzferár szabályozás 2023-as adóévet érintő szigorításaival folytatjuk.

 

A Focus Tax Kft. szolgáltatása kiterjed mind a fő-, mind a helyi transzferár dokumentum elkészítésére, azon belül – ahol szükséges – a helyi dokumentumot alátámasztó Benchmark elemzések és azokat alátámasztó dokumentáció elkészítésére. Ennek értelmében még nem késő most sem átgondolni, és ha szükséges elkészíteni a transzferár-nyilvántartást! Társaságunk referenciái között transzferár dokumentáció és transzferár-nyilvántartás készítés is szerepel. Amennyiben az Ön cége is kötelezett lehet transzferár-nyilvántartás elkészítésében, kérje szakértőink segítségét! Társaságunk áll az Önök rendelkezésre a transzferár-nyilvántartási kötelezettség vizsgálata, és amennyiben szükséges a nyilvántartás elkészítése terén.